Di Mana Jalanku???

hari ini aku kecewa...

hari ini aku teringat satu Quote ketika d taylors....



"kalo awak kerja nanti, awk akan faham la... saya juz nk playsafe utk family saya"



seketika aku dtampar dgn rasa kecewa... bila terungkai d fikiran "inama 'amal bilniat"

mengapa aku x tegas membantah ketika itu... dharap racun x tertusuk ke dalam pemikiran sahabat yg lain...

dharap aku dapat buat pilihan yg terbaik pada masa akan dtg...

__________________________

sdkit perkongsian...
pesanan tok guru (link)...

ucapan yg cukup mengharukan d penutup article ini...

takbir!!!

Buta dan Record baru...

BismillahirRahmanirRahim...

diberi contoh... seorang judge illustration...

1. die judge lukisan... then lukisan yg agak truk dijadikan pemenang... yg penuh dgn kecacatan...

2. judge ini buta, bukan???
begitulah juga manusia dlm beragama... sekiranya kita xde ilmu agama, maka buta lah islam d dada itu... sekian...

terlintas akan benda nih tym menyertai Cartoon Frenzy...





menang tempat ke-4 drpd 4 org peserta yg bertanding... haha...

---------------------------------------------------------------------------


ini adalah record terpantas ana... bangga... record dulu 16 solat waktu = wizard of earthsea... tp kali ni...

dihabiskan dalam 8 solat waktu jer... kalo dulu baca pride n prejudice... dua page dah terlelap... itulah ubat tido tym kat taylors. tym baca buku nih, 100 page pun x trase...

menarik dan terbaik dr ladang... intro pun dah mengharukan... bagus... trima kasih kepada saudari halimah mengesyorkannya pada beberapa bulan yg lepas... (bru skrang nak baca)...
salam...

Kisah kepulangan ke Bandaraya Islam… Posting terpanjang stakat ni…

Mcm biasa… sampai mlm kat umah… mek ngan ayoh dah tdo… trus kuar lepak ngan kwn2… rupenyer kwn2 ana pun cuti sbb university diorang dtutup… Selsema BABI… owh lupe utk inform…

Kwn ana d gegaskan ke USM kubang kerian kerana dsyaki H1N1… (ish… x best r gune istilah H1N1 ni)… selsema BABI… Alhamdulillah dia selamat…

Sambut birthday Apiq… biasanya birthday org lain yg buat surprise tp… die lain… die yg buat surprise kat kami. die beli sediri kek. Tulis “Happy Birthday Apiq”… (gamba utk birthday ni corrupt… bengang btul)

Selingan…

sdara ana yg mempunyai minat yg pelik terhadap gitar (kenderaan bg beliau)…

Pergi ke SMACH atau sains LABOK… kene kondem ngan cikgu2 kata diorang ana pemalas… terharu bila pk pasal sir sinuzulan and cikgu leng… the only two teachers yg memahami… diorag langsung x complain pasal ana x fly… siap cakap ana ni rajin lg… diorang suruh tingkatkan usaha… InsyaAllah cikgu!!! Cikgulah yg terbaik dr ladang… ttbe tringat quote ni… “kalo ko fikirkan hasil, ko x kn berjaya sampai bila2 pun” (Anas AF).

Ana suka baju ini… ana bkn Canadian lagi tp org Mesir plak… trima kasih kepada “pihak penaja”… owh berkenaan dgn buah2 kurma tu… sekejap jer abis ngan parent ana… suke diorang… tringat diorang tym haji diorang dulu…

KISAH YG PALING MENARIK…

Pagi jumaat ana ke kota bharu ngan family… lpas cramah tu… ana terdgr suara yg merdu… pak cik buta rupanya… wah… bkn main2… kalo biasa kite jumpe roadsinger tp… ini “roadtarannum”… die baca surah an-Naas. Gempak Mat!!!

Permintaan dari saudara Affan bin Ruslan… siot… kwn2 tgah gelak tym ana amik gamba…

Macho kan???

Saat pulang dari solat jumaat smalam…

Jumaat subuh, ke masjid pulau Melaka, igt nk dgr cramah Tok Guru…

CRAMAH DI PAGI JUMAAT KOTA BHARU…

(Tok Guru xde sbb beliau trun ke Bukit Gantang… piliharaya bukit gantang rasenyer… pemimpin PAS meninggal... kene undi balik… Moga beliau drahmati Allah… “ jgn risau kami akan menyusul nanti”…) penceramah dgantikan dgn org lain…

Tajuk: ??? Ana x tau… datang lewat… mgkin “jln ke syurga” kowt… mcm x relevan jer…

Penceramah: xtau… kata org die dr Beris Panchor…

Hidup ni kita ada jalan… berjalan utk Allah semata2… jalan ini ibarat apa yg slalu kite tgk dan kite “Layan” dlm DORA THE EXPLORER (setiap hari, pkul 9 di channel 612)… kite kena ade MAP… Map itu ialah islam… dalam stiap map ade legend atau petunjuk… iaitu ape??? Al-quran n hadis rasulullah saw… Jalan kite menuju syurga… atau lebih specific… menuju keredhaan Allah swt…

Kite kadang2 kite mgkn tersesat dlm Islam itu sendiri sebab X FAHAM petunjuk map tu…

Kadang2 kite sampai gak ke destinasi namun lambat… sbab pilih jalan yg jauh…

Yg kita nk ialah jalan yg paling dekat… dan jalan yg paling dekat x semestinya mudah…

Terleka seketika ketika mencari spot utk duduk… xdpt dgr msg yg disampaikan… ttbe muncul topic pasal org yg akan berada dlm lindungan allah d padang mahsyar… terdapat tujuh sifat orang yg terlindung ini…

Padang mahsyar ni panas terik… n 7 ini akan berada d bawah bayang2 arasy Allah swt.

PEMIMPIN YANG ADIL

Bila kita sume pk pasal pemimpin… pemimpin ni nk pimpin org… kene jd calon pilihanraya r…

Tidak!... pemimpin ade byk… yg mudah kita lihat… pemimpin keluarga…

Seorang bapa kene adil… contoh: bg harta pusaka kene sama rata… bkn bg ikut anak yg kite suke… kenape kene bg sama rata yer??? Sbb kite x tau anak2 kite yg mane adalah yg soleh… yg akan berdoa utk kite stiap masa… ada kemungkinan yg slalu “layan angin” kite boleh jd lesap slepas dpt harta… boleh jd anak yg diam x byk berhubung ngan kite jd anak yg sentiasa menangis2 mendoakan kesejahtereaan kite… kite x tau… owh lupe… perempuan dpt 1, lelaki dapat 2…

Penceramah: Buleh ko dok hok ni nih?

Hadirin: InsyaAllah buleh…

GOLONGAN MUDA YG MEMBESAR DGN SUASANA BERIBADAT

Tajuk ini berkaitan dgn post ana yg lepas (Link)

Igt!! Allah SWT sgt kagum kepada pemuda yg x leka kepada keseronokan dunia…

Kata penceramah: bg pemuda2 d sini… truskanlah ape yg anda usahakan ini… truskan utk hadiri majlis2 ilmu sperti ini… Lantas aku terpk… x dpt kowt… kat Perak jarang ade benda2 camni… hmmmnnn… kene tukar pentadbir la nmpaknyer… baru boleh hadir… PAS utk semua… skrang ni pun siap dah ade kelab penyokong pas… terdiri dari golongan non-muslim… hebat… dsini kta dpt melihat betapa adilnya perintahan PAS…

I1: bolehkah pembaca semua?

Pembaca: … (senyap, sebab x kn la nk bercakap ngan laptop)

UMAT YG BERKASIH SAYANG KERANA ALLAH TAALA

Itulah hakikatnya… namun bila kita amati… manusia kite leka… remaja sering bercouple tanpa arah tuju… kalo kawin trus kan senang… seperti sahabat ana… 19 tahun… ade anak sorang… bapak hntar suh kawin cepat… malas nk dgr org kate anak slalu berkepit… jgn salah paham… anak dlahirkan slepas 1.5 tahun… bravo utk beliau…

Remaja ni slalu silap letak cinta diorang… sume nk cari awek yg lawa2 n hensem2 jer… x pernah pk pasal agama kat dada tu… so carilah yg “Macho”… haha…

jom amati cinta agung…

Di akhir hayat rasulullah… “Ya Allah pedihnya ajal ini, tinpalah semuanya kepadaku bukan kepada umatku”…

Di nafas terakhirnya… “ummati, ummati, ummati”… betapa cintanya Rasullullah… apatah lagi Allah… lagi la syg kat makhluknya ini…

Bukti Allah sygkn kite??? Cube amati sendiri… ambil masa utk berfikir… Allah akan sentiasa bersamamu d waktu sedih dan kecewa jika kau mengingatinyer… namun adakah kamu hadir kepadaNya ketika gembira… sama2 kite renung…

Penceramah: Bulek ko dok nk berkasih atas namo Allah nih??

Hadirin: InsyaAllah buleh… bini ado doh drumoh nuh… (jawab salah seorang abg yg berdekatan dg ana)

Adoih… ade 4 lagi nk crite nih… pnjngnyer… haih… huh…post yg terpanjang nih…

GOLONGAN YG BERSEDEKAH SEHINGGA ORG X MENYEDARI…

Bersedekah ni bkn utk tunjuk2… nah rm 20 ribu… bagi cek besar2… kalo berniat utk bg contoh tu x kesahla… tapi ape yg lebih baik ialah… tangan kanan memberi hingga tangan kiri x menyedarinya…

Ni ade satu kisah… kisah Ali, cucu Rasulullah Saw…

Setiap pagi org nmpak die pergi kerja… ade duit semua… senyap jer die nih… org x pernah melihatnya bersedekah sehinggakan org igt die ni kedekut, bakhil… satu hari beliau meninggal… semasa beliau dmandikan… org yg memandikan mayat ini bertanya kpd isterinya, ape penyakit kulit yg dhidapi oleh mayat ni sehinggakan keras bahagian belakangnya…

setelah seminggu beliau meninggal… anak2 yatim, miskin didapati kelaparan…

Bila diinvestigate maka terbongkarlah… rupe2nyer… ali ni la yg selama ini telah bersedekah sehingga org x menyedarinyer even anak2 itu sendiri… diceritakan… anak2 ini bgun jer pagi… ade makana kat luar rumah… blkang ali keras kerana digunakan utk memikul makanan2 utk anak2 itu… tgok betapa hebatnya cucu rasulullah ni…

Penceramah: bolehkah kite???

Hadirin: InsyaAllah Buleh…

ORG YG BERJAYA MENANGKIS GODAAN LELAKI ATAU PUN WANITA…

Menarik…

Contoh yg paling baik ialah rasul kita… tym dakwah dulu… beliau d tawarkan wanita, harta kekayaan dan jawatan… namun… nabi tolak…

Igt surah an-naas… jgn baca jer… paham la cket… kalo buta arab cam ana… baca la terjemah skali…

Penceramah bertanya lagi: buleh ko kito ni???

Hadirin: …

Penceramah: ai… guano senyap sumo nih… mace xleh jah… x po kito biar dulu hok nih…

HAMBA YG TERIKAT DGN MASJID

Ni yg kite patut cube terapkan… iaitu menyahut panggilan Allah swt… seperti yg pernah ana sebutkan dlm post yg lepas iaitu 3 panggilan Allah…

Ade 3 jenis cahaya kelak… 1st : cahaya bintang, org yg trus meninggalkan urusan dunia stelah mendgr azan… 2nd : cahaya bulan, org yg sudah bersedia utk ke masjid sebelum azan… 3rd : cahaya matahari, org yg telah bersedia di dalam masjid sbelum azan…

Azan ni ape sbenarnya??? Nk ajak kite ke masjid la kan??? Bile dgr azan kite kene sahut… inilah kelemahan org2 islam skarang… dgr tp x jawab… dgr dan jwb… namun xde effect… yg kite nk ialah dgr, jawab dan sahut…

Soalan cepumas: kenapa masa “haiya alassolah” kita x jwb seperti kita jawab yg lain??? (sesetengah org akan tergelak bila mendgr soalan ni… persoalan bg mereka yg berpk). Instead, kite menjawab “la haulawalakuwwata illa billah”…

Penceramah: Buleh ko hok ni nih???

Hadirin: InsyaAllah buleh, boss

HAMBA YG MENANGIS

Inilah basic bg semua yg diatas (mengikut firasat ana)

Allah sgt sayang org yg bila dia berkeseorangan, menitis air matanya mengingati Allah swt…

Al-Mu’min:

Al-Muhaimin:

Al-Ghaffur:

As-Sami:

Al-Basir:

Al-Khabir:

Ni antara nama2 utk anda renungkan…

Ada sesetengah perkara yg x akan ade yg memahami kita namun bila dfikirkan balik… ana yakin ade yg memahami…

Sekian wabillahi taufik walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh…

Huh2… pening kepala… 3 jam dpan laptop… mcm essei Cumulative Performance Task (CPT) la plak nih… ana masih x paham ape link antara MAP ngan org d bawah lindungan Arasy…

Itulah ruginya org yg lambat… jgn jd yg lambat… jgn menzalimi masa anda… sesungguhnya…

"Demi masa, sesungguhnya manusia didalam kerugian” [al-‘Asr]

ni ade lagi yg nk share pasal suroh nih… haih… lain kali lah…