Challenge Diri Menempuh Aidilfitri dan Meninggalkan Ramadhan

BismillahirRahmanirRahim...

Kembali muncul d dunia blog... ish... jumlah pembaca dah berkurang nih... ni yg x best nih...
weih... dtg la lawat blog aku weih...

haha... bz ckit dowh... test la, quiz la, nk urus benda tu benda nih... academic diri sdiri pun sampai x terjaga (alasan xdpt score Differential Equation... last test dpt 10/20...)

Xpelah... kali ni ana nk timbulkan topic yg agak heavy... namun... trase nk challenge diri utk trus grak...

ISTIQAMAH...

bulan ramadhan ni ana ade ikut satu pengisian ari tu mengenai istiqamah n ruhiyyah perjuangan... nk berkongsi ckit la mengenai istiqamah tu... bab ruhiyyah perjuangan tu lain kali r...

malam2 slepas trawih pun kadang2 bukak radio dlm hanset sebab dah bosan dgr mp3... terdgr la satu tazkirah yg berkaitan nih...

org kata... istiqamah buat perkara secara berterusan...

ade suatu kisah ni...
seorang sahabat bertanya kpd Rasulullah: ape amalan yg paling Allah suke?
Rasulullah menjawab bermaksud: amalan yg berterusan...

semua dah tau la semua ni... tp adakah mereka faham Istiqamah itu dlm kehidupan???

Igt lg Kak Nadia cakap... Istiqamah is about adaptation to changes... yg mane, dlm hari2 kta semua, kta akan mengalami perubahan jadual... disitula istiqamah kita akan diuji...

hari ini xde test... tp hari esok ade test... adakah hari esok masih sempat kita beramal seperti sedia kala???

hmm....

dapat ke huh?? (ni ana xbaca lg matsurat harian ni... jap lg la)...

Istiqamah = Adaptaion

dah faham kan equation ni???

haaaa... tp ape kaitannya dgn raya yg akan kite tempuhi ini???

pertama2 kalinya syukur kita kehdrat ilahi krn dgn nikmat kehidupan yg kita nikmati hari ini, kta dikurniakan dgn bulan Ramadhan yg dpenuhi kurnia...

dlm bulan Ramadhan kita telah diberi peluang oleh Allah swt utk practice (bkn practice Dota/PES) dlm ibdat kta yg mane kta x dganggu oleh syaitan spt semua orang dah tau yg syaitan dikat tym Ramadhan ni...

tp igt...

sebuah amalan itu sia2 sekiranya tanpa istqamah...

itulah yg akan menjadi topic ini lebih bermakna...

setelah kita meninggalkan Ramadhan ini... adakah kita masih dpt melakukan ibadat yg telah kita practicekan dulu???

kalo dulu dpt buat qiam... bulan lain dpt ke???
kalo dulu dpt buat trwih 8 rakaat... bulan selanjutnya dptkah buat rawatib 2, sunat hajat 2???
kalo dulu 1 juz sehari... dptkah d bulan lain2???

ape yg ana nk ketengahkan di sini... buatlah mengikut kemapuan diri... kerana x dinafikan bahawa bulan ramadhan kita ade byk masa free kerana x perlu nk g makan dulu tgah hari tu...

renung2kan...

igtlah... amalan yg sedikit tp berteruasan merupakan tanda wali Allah... dptkah kita???

sekian wabillahitaufik walhidayah wassalamualaikum warahmatullahitaala wabarakatuh...

heavy kan topic nih... kalo ana x dpt buat... maknanya sakit la ana d akhirat kelak...
igt lagi cik laili igtkan dulu... [as-Saff:2-3]... ishk... matilah aku...

Bidadari Dari Timur - Terbaik dr ladang...


BismillahirRahmanirRahim...

lame eyh x blogging...

pusing sana pusing cini... tukar layout... tp x macho sgt la...
pusing sana pusing sini... terbaca sebuah buku nih... terbaik...
bercerita mengenai kisah hidup seorang isteri... pahit manis perjalanan keluarganya...

Bidadari Dari Timur by Tuan Sabariah & Ili Sarah...

aku suka... itu jer yg dapatku ungkapkan ttg buku ini...
dan ini sebuah doa yg didoakan oleh suami yg cukup menarik minat aku...

ya Allah ya Aziz ya Rahman ya Rahim
Pengetahuanku pada kemurahanMu
Itulah yg memberhentikan aku
di pintuMu
Bagaimana aku akan kecewa
Sedang Engkaulah harapanku
Bagaimana aku akan hina
Sedang kaulah tempat sandaran
Bagaimana aku akan mulia berbangga
Sedang Engkau menempatkanku
Bagaimana aku akan miskin
Sedang Engkaulah yg mencukupkan

Hidupkanlah hati ini dgn makrifatMu
Matikanlah kami
sebagai pejuang agamaMu
Puaskanlah keluargaku dengan aturanMu
Berbanding dengan aturan kami sendiri

Bantulah aku dalam menunaikan
Tanggungjawab selaku pemimpin
Ingatkanlah aku,
Bahawa aku hanya seorang hamba
Supaya tidak lupa
Ya Allah... Perkenankanlah permintaan ini

sgt2 dsyorkan kpd Saudari Halimah

kalo antum/antuna terjumpa buku ni... disyorkan utk beli... sebuah karya yg hebat... antara yg terhebat yg penah aku baca...
...
sekian...

owh terlupa... erm... xpelah... lain kali jer lah... hahaha

salam aidilfitri... maaf zahir & batin...


Wallpaper Minggu Ini