Sepohon Kayu oleh Pelarian 18... haha...


Salam...
"Innasolata tanha 'anilfakhsya iwal mungkar" [al_'Angkabut : 45]...

video

Ketahuilah bahawa kemungkaran itu sukar utk ditinggalkan, solat iti pula senang ditinggalkan...

sekiranya adai diantara kita yg x mampu meninggalkan kemungkaran, jgn pula ada diantara kita yg meninggalkan solat...

solat itu hujjah di hadapan Allah kelak...
Wallahualam...

Takdir 1... Takdir 2... Bertuturlah Cinta...

Mgkn x ramai yg akan tekan link utk post kali ini sebab tajuk kurang menarik...
assalamualaikum...maka yg telah click pada link ini... jgn pergi lagi...

yaaa... kita selalu mendgr shbt2 kita sebut... dikala kita berdepan sesuatu samaada yg baik ataupun buruk... kita selalu mndgr org kata "dah takdir Allah"... especially yg buruk... kalo dah yg bai... mmg dah lupe diri...

takdir... apa itu takdir...

dalam hadith yg ke-19 dlm hadith 40 susunan Imam Nawawi... mengambil potongan hdithnya [malas nk cek n paste dlm ni...]

"kalam telah diangkat, dakwat pun telah kering"

yup... takdir adalah sesuatu yg allah telah tuliskan utk kita... ya mmg begitu lah...

tp jgn sesekali kita menfitnah Allah menzalimi hambaNya... ana percaya masih ramai lagi manusia diluar sana berkata "takdir Allah"...

hidup kita bukan utk berjalan atas satu garis takdir sahaja... malah byk garis takdir...

kita perlu igt dlm setiap perbuatan kita... sebenarnya kita sdg memilih takdir kita... byk kisah para sahabat berkenaan takdir... Amirul Mukminin (xigt yg mana satu) pernah menangkap seorang pencuri dan dlm pada beliau ingin "menghukum hudud" (hukum Allah yg ditolak Najib bkn Apam) dgn memotong tangan pencuri...

lantas pencuri itu berkata... "bakpo mu hukum aku? padahal tuhe takdirkey aku jadi gini doh"... (siap kecek klate lagi)
maka apa tindakan Amirul Mukminin, Amir telah menambah hukuman sebat...
sungguh kamu telah menabur fitnah ke atas Allah...


kenapa ari ni ana raise kan isu ini... kerana... byk sbb nk cerita...

1. ada kata nk berubah... tp xberubah pun...
2. sbb mggu lepas tgok "Ketika Cinta Bertasbih"

persoalan 1: Berubah

perkataan yg dah agak lapuk bila kita menegur org... dan biasa nya org akan kata... "aku cube berubah perlahan2"... mmg jwpn yg dah lapuk... dah hampir 2 3 semester... xde pe pun jadi...

kdg2 org yg xkata nk berubah... ttbe boleh berubah... jauh lebih baik dari yg kata nk berubah...
bg ana... org yg kata ingin berubah ckit demi sedikit hanyalah suatu alasan utk melarikan diri... ye... mmg ade perasaan nk berubah... tp... hanya kata2... kata kemudian hari akan cube bgun awal... ttbe subuh qada' bersama dhuha... 

hah... subuh... masih ramai lagi yg xpaham bab solat subuh nih... agak2 la kalo ttbe sedar2 je pkul 10 pagi camne?

pertama kali kamu sedar dah pkul 10... jgn sesekali tdur balik... n bercadang nk qada' bgun nnt... ni la gejala yg paling bodoh... kerana kalau saat itu kamu bgun trus wudhu dan solat... maka solat subuh kamu sah... xberdosa... tp bila kamu tido balik... disitu start subuh qada'...

n kalo dah tersedar pkul 6... jgn la tdur balik.. kalo dah tdur n terbagun pkul 8 pagi... makla berdosa... kiranya... bgun lewat secara tidak sengaja x mengapa... kerana ada dlm sirah... rasulullah pernah dilambatkan oleh Allah... tp rasulullah ttp solat walaupun waktu subuh dah habis...

itu baru bab menjaga solat... xkire bab menjaga cara berpakaian... malas nk bercerita... nt ade yg terasa... [dah mmg terasa kan] kdg2 sampai dah malas nk tegur... tegur elok pun x jadi... sarcastic pun x jadi...

ketahuilah bhw kamu sendiri yg x cube utk berubah...

Persoalan 2: KCB

haha tjuk yg menarik... ada beberapa perkara yg timbul bila sebut kcb, ramai pk crita pasal romantic la, kawen la, apa nama... baitulmuslim la... perasan x satu msg dari kcb... iaitu takdir Allah... ye mmg ada byk takdir... tp ade juga "takdir yg x ditakdirkan" (paham ke ni... imean ade jln yg xde dlm takdir kita...)

utk lebih paham... kita melihat Azam ni byk melamar perempuan2... tp last2 dpt Anna... xde satu pun utk die...

jadi apa alasan utk berCouple? ye... nk kawin je la... ana xde hak nk kate couple itu haram... sbb ade beberapa situasi yg bg ana bgus... contoh yg berlaku didepan mata... seorang sahabat ni mmg jarang gler semayang... bkn jrg... mcm sehari suntuk tinggal... tp bila berkouple dgn awek yg boleh la kate islamik... ttbe sembahyang... err... terkejut besar... tertegak tiang agama... alhamdulillah... at least ade permulaan yg baik... dah cukup kuat kawin je la...

tp couple yg ade kat utp camni ker? masjid pun x pernah nmpk... kalo ade pun sekali seminggu yg laki... silap2 ustaz rahmat, ustaz dawi pun tertukar... kalo tertukar ngan ustaz zurait tu lagi la truk... tu kalo tertukar... kalo yg lebih truk... x kenal langsung...

satu msg yg cukup kuat dari Ust HabiburRahman ialah... "Lelaki2 yg baik adalah utk perempuan yg baik... perempuan2 yg baik adalah utk lelaki2 yg baik"... ada yg dah dpt approval dari boss dah... Cis... xpuas ati tul aku...

Meninggal pembaca sekalian dgn satu rangakap lirik...dari lagu tema...

"Bertuturlah Cinta Mengucap Satu Nama"

Mahu Kekuatan? tuturkan cinta pada satu nama itu...

Allah

Wallahualam...

byk pulak point yg hilang... td rasenye byk lagi nk tulis... biarlah...