Sayangi Keluarga?

Salamualaik'

Alhamdulillah diberikan masa oleh Allah swt utk menulis lagi dlm blog yg xbegitu aktif sejak tahun lalu...

ketika duk bosan2 td, sempat aku bukak folder album hanset... terlihat gambar2 bersama2 sahabat...
gambar fieldtrip ke Lenggong la, fieldtrip ke Ipoh la...

mesti rasa pelik dgr fieldtrip... fieldtrip bermaksud jalan-jalan bak kata kak zini "muslimin selalu mencari alasan untuk membenarkan perbuatan mereka" (moga beliau cepat sembuh... semalam dimasukkan di hospital Ipoh... terkedu aku mendgr berita)

ok kembali kepada cerita asal... dalam duk belek la gambar2 td... ttbe aku terhenti pada gambar Isra (anak saudara)... bibir tersenyum... hati terkenang, rindunya kat anak sedara aku ni... lama x g KL...

seketika aku termenung dan teringat sebuah quote dari Mother Theresa...
bila ditanya bagaimana nk mewujudkan dunia yg indah... dia berkata...

"Go Home and Love Your Family"

disini aku bukanlah nk mengagung-agungkan rahib ajaran agama kristian tetapi ingin mengambil kata2nya yg terkene ke atas kepala kita...

tidak dilupakan juga dengan kata2 Nabi kesayangan kita semua apabila ditanya kepada siapakah taat itu perlu diberikan...
"Your Mother"
bila ditanyakan lagi siapakah seterusnya, baginda menjawab "Your Mother".
dan begitu juga kali yang ketiga, sehingga yang keempat, rasulullah menjawab pula "Your Father"...

begitulah pentingnya keluarga dalam kehidupan kita...
dalam kita sibuk dengan kehidupan yang kita kenali "University's Life" ni, terlupa plak pada family...

jadi, wahai pembaca sekalian...

Dah Call parent kat umah minggu ini???
apa khabar abang2 dan kakak2 dirumah? dah daftar utk mengundi ke belum?

Wallahualam...

Bahtera Perjuangan

Salamualaik'


Segala puji bagi Allah, kita memuji-Nya dan meminta pertolongan, pengampunan, dan petunjuk-Nya. Kita berlindung kepada Allah dari kejahatan diri kita dan keburukan amal  kita. Barang siapa mendapat dari petunjuk Allah maka tidak akan ada yang menyesatkannya, dan barang siapa yang sesat maka tidak ada pemberi petunjuknya baginya. Aku bersaksi bahwa tidak ada Tuhan selain Allah dan bahwa Muhammad adalah hamba dan Rasul-Nya. Ya Allah, semoga doa dan keselamatan tercurah pada Muhammad dan keluarganya, dan sahabat dan siapa saja yang mendapat petunjuk hingga hari kiamat

alhamdulillah, baru lepas pulang dari menziarahi taman syurga...


suka utk kali ini (setelah sekian lama... jumpa sahabat yang dah lama xjumpa, mesti diorang tanya pasal blog)  utk bawa sebuah hadis yg membincangkan tentang permisalan rasulullah tentang perjuangan Islam. Hadith ini disabdakan oleh rasulullah pada waktu sebelum perang badar. mari kita hayati hadith baginda...

"Bahawa kamu dalam golongan Islam samalah seperti mereka yang berada dalam satu bahtera dimana di kalangan kamu duduk di peringkat yang paling atas dan ada di kalangan kamu duduk di tingkat yang paling bawah dalam bahtera itu kemungkinan mereka yang berada di petak yang bawah itu memerlukan air dan kemungkinan orang berada di atas itu terlalu lemah untuk memberikan air yang diperlukan itu, jika sekiranya orang di bawah itu menurut perasaannya maka ia akan menebuk bahtera itu dari bawah untuk mendapatkan air, bahtera itu tenggelam dan tenggelam seluruh yang ada, jika ia meminta air dari mereka yang di atas ia akan selamat dan selamat mereka yang ada di atas bahtera itu." (riwayat muslim, bukhari dan abu daud)


sebelum keluar hadis ini, yang mana ketika ini, pengaruh islam telah mula tersebar dan mengembang... maka, ada diantara org islam pada ketika itu datang kepada rasulullah bertanya...

"bila nk trun ayat memerintahkan perang, ya Rasulullah? bila kita nk berperang dgn org kafir ni?"

golongan ini ialah golongan yang terkedepan. hebat berkata2 dgn semangat yang begitu tinggi. ya, sgt hebat tp langsung tiada adab berjemaah. mereka ini nk mendahului rasulullah sebagai pimpinan seolah-olah tiada thiqah (percaya) kepada pemimpin... "ati ullaha wa ati ur-rasul wa ulil amri minkum"...

dan kita kene igt, golongan yang hebat ni, xde sorang pun yang menyertai perang Badar... nmpk?

mereka inilah golongan yang kita panggil munafiq...

ketika ustaz sebut ttg hal ini, hati aku mula berdebar-debar, air mata aku mula mengalir...

mereka ini org yang xnk lalui susah payah dlm berjuang menegakkan Islam...
kita kena igt shbt2 yang dikasihi, susah yang Allah berikan kepada kita ini, Allah akan berikan suatu kelebihan sewaktu hari kebangkitan seperti yang dinukilkan bahawa...

antara org2 yan terakhir dibangkitkan dari kubur adalah para syuhada dan mujideen... dan pada saat mereka dibangkitkan, darah2 yang mengalir dari perjuangan mereka berbau seharum kasturi. dalam perjalanan menuju kepada Allah pula, mereka diiringi oleh para Malaikat dan Anbia'. masyaAllah, hebatnya penghormatan Allah kepada org2 yang berjuang di jalan Allah.

mereka inilah golongan manusia yang telah berikrar dalam hati,
"Allahu Ghayatuna, ar-Rasul Qudwatuna, al-Quran Dusturuna, al-jihadus Sabiluna, al-Mautufisabilillah Asma amaanina"

jadi xde alasan lagi utk kita lari dari perjuangan...

siyes dah xsuke tulis menulis nih... susah nk sampaikan msg lambat...
alhamdulillah, hari ni dpt taujihad dari ust...

jadi sahabat RM, ltk, hmmm... bila org bagi kerja buatlah yer... hehe...

wallahualam...