breaking 1000 karamah

Alhamdulillah... masih lagi mampu bertutur kata....

"teringat pesanan Abg Hakim/Ust Hakim pada suatu ptg mggu lepas... dlm mggu exam ini... jgn pernah sahabat meninggalkan masjid kerana nk study... boleh jd sahabat yg blajar 3 jam... antum blajar 1 jam pun dapat masuk semua dlm kepala antum... jgn igt antum study byk2 boleh dpt jawab kalo tanpa izin Allah"

apa kaitannya dgn tajuk? sebenarnya nk bercerita ttg istiqaamah... rasenye ana x mampu nk suh org buat istiqaamah...

cuma ingin berkisarkan nikmat Allah...
ari ni aku x berjaya menjaga satu istiqamah yg spnjng semester nih aku berjaya menjaganya...
sbb ape? sbb nk exam... risau kalau jaga istiqamah nih... mengganggu exam...

sbelum masuk main hall... sempat berdoa secara berjemaah bersama sahabat2... sbelum menjejak kaki ke dlm dewan... aku sgt risau kalau Allah ttbe tarik apa yg telah aku berpulon kan 2 3 hari yg lepas... risau... kerana terlalai sbb dunia...

tp alhamdulillah... dlm keadaan aku lalai dg dunia... Allah masih mencurahkan nikmatNya...
walaupun ade soalan yg aku x dpt jawab... tp... almost soalan x begitu susah... alhamdulillah...

sungguh... ketika solat td aku cukup tersentuh... pemurahnya Allah ku ini... beberapa kali aku menurunkan  seperti sujud syukur ku ke lantai masjid... air mata andai x mahu berhenti...

trima kasihku padaMu tuhanku, x mgkn dpt terlukis oleh kata2...
hanya diriMu yg tahu... besar rasa cintaku padaMu...

aku mahu jaga istiqamah seribu karamah itu utk sampai kepadaMu ya Allah...
aku nk jaga adat aku dgn Allah... dgn Rasulullah... masih belum berjaya... haih (mengeluh)...

biarkan yg berlalu...


Berkata Saiyidi Abul Abbas AI-Murasi (ra),
“Bukanlah maksud keramat itu, orang yang mampu menggulungkan bumi, kemudian tiba-tiba dia berada di Mekah dan di negeri-negeri lain tetapi maksud keramat yang sebenarnya ialah orang yang dapat menggulungkan segala sifat hawa nafsunya maka tiba-tiba ia sampai kepada Tuhannya.”

sgt x sabar nk tgok citer nih... antara novel fav la katekan...

Wallahualam...
nk tdo... chau...

Nabi Muhammad saw and Nabi Yusuf as

BismilahirRahmanirRahim... dan Salamualaik'...
tajuk yg agak menarik ana kira kali ini... betul? ini bukan bermakna rasulullah bertanding dlm Street Fighter atau The King of Fighter... ini x seperti pergaduhan yg antum semua lihat dlm filem Ong Bak atau filem Gadoh... ini adalah satu berbandingan daripada rupa paras... bagaimana?
alhamdulillah diberikan peluang utk bercerita sedikit ape yg dipelajari dari Syamail Muhammadiyah... kali ini ade bagaimana rupe baginda mengikut ijma' ulamak... adakah rasulullah ini seorang yg hensem? mesti ramai yg yakin bahawa Rasulullah merupakan seorang yg hensem seperti dlm hadith

"Aku pernah melihat Rasulullah s.a.w. di bawah sinaran bulan. Aku bandingkan wajahnya dengan bulan, akhirnya aku sedari bahawa Rasulullah s.a.w. jauh lebih cantik daripada sinaran bulan..."
tp... malangnya tanggapan anda semua kurang tepat... sabda Rasulullah saw:

“Tiba2 aku bertemu dengan seorang lelaki (Yusuf) yang paling cantik diciptakan oleh Allah” 

ada beberapa pentafsiran para ulama berkenaan haidth ini...
1. Rasulullah pun hensem tp beliau x poyo... maka baginda x memasukkan diri baginda dari kata2 baginda...
2. Diambil secara direct bahawa Nabi Yusuf mmg manusia yg paling Hensem...

ana melihat kepada pendapat kedua... kerana pendapat kedua kelihatan lebih kukuh... kerana apa?

diceritakan bahawa sekiranya wanita2 melihat nabi Yusuf a.s... maka wanita yg sedang memotong bawang, timun ke... akan terpolong jari kerana  xsedarkan diri... cukup hensem...

jd bila menyebut tentang "VS"... [bagi yg x mengetahui apa itu vs... vs bererti air kelapa... eh x... 'versus' la]
kita melihat kepada suatuperbandingan...

maka mempertimbangkan dgn hadith sebelum ini adalah sgt penting... hadith yg sebelum ini adalah melihat kepada apa yg para sahabat lihat... cukup cantik... ini mgkin juga disebabkan oleh sahabat terlalu syg pada Rasulullah... maka yg dilihat semua cantik...
huih... azwan kate rasulullah x hensem la pulak... tidak cuma ingin mengambil opinion bahawa rasulullah bknlah org yg paling hensem... kalo nk dibandingkan dgn nabi Yusuf a.s... wanita sehingga terpotong tangan... serius... hensem gler kowt...

disini apa yg boleh kita lihat ialah sbg suatu ibrah kepada kita semua... bagaimana...
sebenarnya... Allah swt tidak menzahirkan kecantikan Rasulullah seperti kecantikan akhlak Baginda...

para ulama berpendapat bahawa... sekiranya Rasulullah dizahirkan cantik seperti mana akhlak Baginda... maka... wanita2 bkn hanya sekadar terpotong jari ttp... akan terus tertikam jantung... MasyaAllah terlalu cantik... "terbunuh diri" terus... kalo lah terjadi cmni... uih... Rasulullah bukanlah rahmat seluruh alam... sedang berkhutbah... wanita bunuh diri... kacau r... x gitu?"ana harap xde muslimat yg bunuh diri ye dgr tulisan blog ana nih... sbb x melibatkan interaksi secara fizikal (ade maksud tersirat)... hahaha..."

apa yg nk kita ambil pengajaran dari sini? disini utk kita lihat betapa pentingnya utk kita berakhlak... kecantikan seseorang manusia bukanlah pada zahirnya... akan tetapi pada akhlaknya... pentingnya utk kita berakhlak tinggi... [haha... mcm la ana berakhlak... ok ok... ana sdg menikam diri sendiri... mgkn sbb ana ternmpak imeg sendiri kot melalui screen laptop ini...] tp... insafi diri balik... berusaha untuk berakhlak cantik...

semalam kita digemparkan dgn isu "aksi seks ustazah di asrama pelajar" dlm paper... walaupun ana meragui kesahihannya [mgkn ade pihak cube menjatuhkan imej islam]...

tp agak baik utk kita cek balik... apakah tanggapan masyarakat kepada org beragama sekarang? org beragama seperti ustazah dah x betul... teruknya akhlak yg kite semua pamerkan kpd dunia ttg akhlak umat islam... justeru, bagaimanakah akhlak Rasulullah?... bila Siti Aisyah ra ditanya bagaimanakah akhlak Rasulullah... Beliau menjawab:

"akhlak beliau adalah al-Quran"...

aaayuh sama2 kita perjuangkan akhlak al-Quran... seperti yg diusahakan oleh Tuan Guru Nik Aziz di Kelantan iaitu...

...Melahirkan Generasi al-Quran...

alangkah indahnya dunia sekiranya generasi masa hadapan seperti itu...
Wallahualam...
got anything to say? mybe... azwan hensem ke?
"sekali lagi mengistiharkan... saya tidak hensem... macho ttp ada"

Romantic Rasulullah

Salamualaik'

huhu... bile tgok tajuk jer... sume org mesti cpt2 jer bukak... tajuk yg sgt seronok... kalo Mr. Wise or Ms. Natalie mesti suke tajuk... bunyi sedap... kalo dulu buat thesis mesti perkara yg paling penting ialah tajuk essay... fuh... kdg2 sampai satu hari brainstorm tajuk jer...

antara yg pernah dpt tick markah lebih ialah... decent darcy vs wicked wickham... thesis novel "pride n prejudice" yg juga merupakan sebuah novel cinta... huhu... romantic kan? (bg yg penah bc)

memetik dari Syamail Muhammadiyah... Bab 4 hadith pertama...

Dari Aisyah Ra
كنت أرجل رأس رسول الله وأنا حاإض
 saya menyisir rambut Rasulullah saw, sementara saya dalam keadaan haid

apa kaitan sbenar nya? sbenarnya hadith nih berada dlm bab kerapian rambut baginda... ade romantic ke

ape yg berlaku disini ialah... rambut rasulullah seperti yg semua org tahu adalah panjang sehingg mencecah bahu rasulullah... ye ke semua tahu?
sbb kdg2 ade gak mempersoalkan kenapa ana rambut panjang... terus je kalo org nk pangkah ana kate xde disiplin rambut panjang... come on la... skali sebut rambut rasulullah panjang... sebut sumber hadith skali... mesti diam... nk kate x de disiplin... alhamdulillah stakat nih mmg slalu pakai kopiah p kelas... mane adenye berserabai...

mane lah tahu nt N_j_b xbg pakai kopih plak ke universiti... baru2 nih halalkan judi piala dunia... lantak die lah... (jaga institusi blog)... jgn berparti ke blog... tp nk berpolitik x pe... dihalalkan dlm islam... jgn kate x bleh plak bwk masuk masjid... parti je x bleh bwk ke masjid... politik insyaAllah bleh...

kembali kpd Rambut td... rambut rasulullah panjang... pada suatu ketika rasulullah cuma sikat macam tarik je rambut die ke blakang seperti most ahli kitab... tp setelah Islam yg dibawa Rasulullah ditentang dari ahli kitab... baginda trus belah rambut seperti kaum arab quraisy kalo x silap... xigt sgt... samar2... ini bagi membezakan Rasulullah dgn kaum ahli kitab itu...

dlm menjg image Islam, penting utk jaga image islam... Rasulullah sgt menekankan kerapian rambut... dlm hadith lain... (pnjg kalo nk tulis... tp masih dari syamail muhammadiyah... malas nk cek) rasulullah mmg sikat rambut die beberapa kali... tp x berlebihan sehingga... ye la lebih2... asyik nk sentuh rambut je... paham2 ler...

dlm hadith di atas dari Siti Aisyah ra td menceritakan bagaimana Aisyah ra menyikat rambut Baginda... ketika itu sebenarnya Rasulullah meletakkan kepalanya pada riba Isteri Baginda sambil Aisyah ra menyikat rambut Baginda... dari situ kita dpt melihat lah ikatan hati yg romantic Rasulullah bina dgn Isteri2nya... dlm hadith2 lain ade lagi menceritakan bagaimana rasulullah menjaga isteri die lebih dari bangsawan...

Romantic kan? boleh dipraktickan... yg kouple tu jgn la... yg dah kawin cm kak rena ke...

menulis tajuk nih sebenarnya hasil dari cabaran seorang muslimat mencabar ke"romantik"kan ana...

bab romantic, ana salurkan ke gitar kowt... hehe... nah dgr... terbukti ana seorang yg romantic...
ni antara lagu instrumental romantic yg ana penah blaja... walaupun maish belum perfect... xpe... shoot jer...


amacam? romantic x?

Dipayungi Kasih Ibu

BismillahirRahmanirRahim...

alhamdulillah... syukur ke hadrat ilahi kerana masih diberikan kesempatan utk berjalan dimuka bumi ini...

tenang suasana subuh ini... bunyian burung berkicauan di luar... kdg2 dialunkan dgn bunyian alarm subuh roomate yg xpernah mengejutkan beliau...

sejenak aku berfikir ttg bgaimana nk mulakan post berkenaan Hari Ibu ini... teringat detik2 kehidupan bersama seorang ibu yg ku gelar "mek"... tanpa sedar... air mata membasahi pipiku... ya Allah, besar pengorbananya...



sungguh, aku mempunyai seorang ibu yg ckup istemewa...
aku cukup tersentuh bila teringat waktu sekolah rendah di Sek Keb Tapang...




dulu mek x pandai drive kereta seperti hari ini... die xpernah benarkan aku berbasikal ke sekolah... apa yg berlaku ialah... setiap pagi, die akan hantar dan amik aku ke sekolah yg terletak lebih kurang 200 meter dari rumah... berjalan kaki...


sygnya die kat anak bongsu die ni... hari2 hantar... tgah hari, dibawakan payung utk lindungi kami dari sang Mentari... aku percaya, abg2 aku sebelum aku pun melalui perkara yg sama...
terbayang dihati, mek cukup kuat utk mengharungi semua ni bersama kami 8 beradik... telah berapa byk tenaga yg die curahkan utk kami anak2... maka benarlah...


"Dan kami perintahkan kpd manusia (agar berbuat baik) kpd kedua orang tuanya. ibunya telah mengandungnya dlm keadaan lemah yg bertambah2, dan menyampih dalam usia 2 thn. Bersyukurlah kpdKu dan kpd
kedua org tuamu. Hanya kpd aku kembalimu" [al-Luqman:14]

sungguh tuhan, aku bersyukur mempunyai seorang ibu yg cukup penyayang... 

aku percaya setiap ibu diluar sana juga mempunyai sesuatu yg istemewa didalamnya...


namun, aku percaya ibuku yg paling istimewa...
teringat gak kisah aku membuatkan ibuaku menangis... besar kesalahan aku ketika itu... namun, mek maafkan aku tetap memaafkan aku... tp aku masih xmampu memaafkan diri aku... 

aku percaya die mahukan aku utk menjd seorang anak yg soleh... terpaksa berhenti disini...terlalu sebak... xmampu nk teruskan... disini ingin meniggalkan dgn sepotong ayat...

"Dan rendahkanlah dirimu terhadap mereka berdua dengan penuh kesayangan, dan ucapkanlah: “Wahai Tuhanku, kasihanilah mereka keduanya sebagaimana mereka berdua mendidik aku ketika kecil” [al-Isra':24]

sama2 kita mengangkat, menadahkan doa...

"Ya Allah Ya Tuhanku! Ampunilah dosa-dosaku dan dosa-dosa kedua-dua ibu bapaku dan sayangilah kedua-duanya sebagaimana kedua-dua mereka menyayangiku sewaktu aku masih kecil."

Wallahualam...

SELAMAT HARI IBU
jgn lupe call ibu esok... die pasti menunggu...

sayup hati pagi ini mendgr lagu "Ke Makam Bonda" by Fareast...


Kami mengunjungi pusara bonda 
Sunyi pagi disinari suria 
Wangi berseri puspa kemboja 
Menyambut kami mewakili bonda 

Tegak kami di makam sepi 

Lalang-lalang tinggi berdiri 
Dua nisan terkapar mati 
Hanya papan dimakan bumi 

Dalam kenangan kami melihat 

Mesra kasih bonda menatap 
Sedang lena di dalam rahap 
Dua tangan kaku berdakap 

Bibir bonda bersih lesu 

Pernah dulu mengucupi dahiku 
Kini ku rasakan kasihnya lagi 
Meski jauh dibatasi bumi 

Nisan batu kami tegakkan 

Tiada lagi lalang memanjang 
Ada doa kami pohonkan 
Air mawar kami siramkan 

Senyum kemboja menghantar kami 

Meninggalkan makam sepi sendiri 
Damailah bonda dalam pengabdian 
Insan kerdil menghadap Tuhan 

Begitu bakti kami berikan 

Tiada sama bonda melahirkan 
Kasih bonda tiada sempadan 
Kemuncak murni kemuliaan insan