Sejuta Harapan

Salamualaik'

Wani n Huda bising pasal nasyid... last2 cancel gak... tambah ngan si nuar hilang suara, hery malas... faza bz, mizi pun bz ngan inFUD, neo entah ke mane... last2 aku malas... semua xjadik... haha...

xpe2... nati balas dendam kat battle of the band... (sekiranya x berpuas hati, jgn komen)...

tanpa disedari, minggu ni lah Kak Rena kawin, nasib baik x join nasyid, kalo x, byk keje tertangguh... mmg xsempat kalo nk siapkan sume kerja...

byk la yg berlaku dlm yahoo grup tu... yg tu bg salam dari jauh la, yg ni bg salam dari sana... ade gak yg fly x bgtau org langsung... langsung (diulangi)... ttbe dah kat melbourne... adoi...

apa2 pun, aku sempat hadir... (insyaAllah... sebenarnya post nih ditulis sbelum ke masjlis walimah die)...

"Diantara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antara kamu rasa kasih dan sayang" (Ar-Rum 21)

selamat pengantin baru
moga berbahagia hingga ke syurga

ni lah ucapan yg sempat aku tulis atas scrap paper... [dah la gune ayat copy paste "Mak Cik Dah"... xpe ye Cik Dah?]

dah... xtau nk ckp pe... jap nk pk... herrr...

herrr...

[brainstorming... aih.. msih xde idea... dah stop di sini... membazir je duk lame dpn laptop nih...]

berikut adalah sebuah lagu... again chord utk instrument modern...

have fun... semua kene dgr lagu nih tau... kene dgr... sbb ni antara lagu fav aku...

salamualaik' skali lagi...

slepas Menghadiri Walimatul Urus Kak Rena kat Changkat Jering, Taiping...

bpk best... byk pengalaman... huhu... ade sdkt perit gak r....

pkul 10 bertolak... first2 terlintas nk pow LC shafiq nur kasih... bila pk2 balik... haha...
aku drive c70... wah2...

perjalanan yg sepatutnya jd 1 jam menjd 2 jam... nk wat camne... dua kali kowt buat u turn kat highway... at first naik highway nih... ttbe rase cm clap amik jalan jer nih... aku pun patah balik... tanya org... abg tu kate...

"eh, Taiping ke sbelah blakang sana, dik"

hampeh... rupenyer dah btol la jln td... shit... pusing balik mengambil masa around 45 min... bpk penat...

for the first tym aku drive moto sampai limit meter moto tuh... around 90-100 kmh... sronok dowh...

dah smpai sana tuggu kak rena dtg ngan pakwe die...

Hadiah yg aku berikan, buku "Telaga Budi"...
arghh... aku x baca lg buku tuh... biar lah...

slepas mkn (lauk: dgng kambing, lauk fav ayah aku), aku berangkat... terpaksa brangkat awal, sbb ade kelas bahasa Arab...

on the way pulang stop utk smayang zohor, slepas smayang zohor, p stsn minyak... slepas stop tu mmg da x idup moto tuh... piston haus... bwk laju terlalu lame sgt td... habis minyak hitam masuk dlm enjin...

Aqwa came to the rescue... dtg la diorang ramai2... kate aku, aku ade kat RnR aroung sgi perak, diorang pun gerak lah... sesat... atlast diorang sampai... Mizi call... weh hang katne? "kat sgi perak mane ade caltex"... haha... rupenyer aku kat bukit gantang (dpn CKIT dr sg perak)...

skarang baru aku paham bukit dan sungai adalah 2perkara yg berbeza... haha...
(kalo x paham jgn gelak)

wawa.. perit gler... diorang pun kena u turn cam aku wat pg td...

bergerak lah kami ke kfc... terima kasih kerana membantu aku habiskan duit aku...
harith makan seyes cam "tong sampah"... 5 ketul ayam, sume org yg x abis makan, kasi kat die...

mslah nk balik plak... Aqwa punye license baru mati hari jumaat lepas... ade road block plak... kacau tol abg polisi nih... kene tahan... ckap2 bukak ekor nih (Nissan Navara)... nmpk moto aku... die mintak license la, benda tu la, benda ni la, nasib baik aku x bwk geran moto jer... kalo x mmg seyes aku bg jer kat muka die... byk songeh tul... but in the end,

"xpe, hang tolong kwn hang, aku tolong hang plak"

syukur alhamdulillah,

lawak selingan: Samad drive kereta tanpa memakai seatbelt. bila polis tahan n tanya:
"kenapa x pakai tali pinggang?"

Samad terpinga2 n then cek btul ke die x pakai. die pun cakap:
"TRACK SUIT kowt"

biasanya kita slalu dgr kes rogol... isk, kami nmpak kes rogol plak lpas tuh... adoi...
tp bkn manusia... hampir 6 ekor anjing jantan mengejar seekor anjing betina... fuh... dasyat tul binatang2 zaman skrng nih... dah nk maju cam manusia... (ye ke?)

sampai kat pondok pak guard utp plak...
"alamak, x bwk Student ID la plak"
"pura2 tido dlm keta", nasib baik die x cek...

last2 sampai gak ke utp... sampai ke bilik, trus tdo...

ari ni ade short test, calculus n vector... ala, releks r... kan dah terer... [opps... ni la antara sbb aku x dpt fly... Calculus grade 12...]

bila kira2 balik... alamak, byknya duit abis first month nih... xdpt la nk isi akaun tabung haji aku... nk potong block n tukar piston mgkin RM200... arrrrggggh...

tp sgala susah dan payah smalam mgkin xdpt dibayar utk melihat senyuman Kak Rena...
Senyuman itu masih membuatkan aku tersenyum pagi ini...

senyuman yg bgtu menenangkan...

Aku dpt gelas nih dari majlis tuh... pilih sdiri kowt gelas nih... (nk jgk yg ade warna pink)


ok... dah penat membaca kan?
aku pun dah penat menulis nih...

off...
study calculus... xnk fail lg...

salamualaik'

owh jap... ttbe terpk...

En. Raudhah bile plak nk kawen?
Azhar?
wahahahahak... :D

Allah Bersumpah Dengan Kuda? Bahagian 2...

Salamualaik'

disebabkan terdpt ugutan daripada makcik kedai kopi... terpksa lah sambung crita ttg kuda smlm[link]...

BismillahirRahmanirRahim...

kita selalu menyebut al-quran cukup indah... bila org tanya dimana indahnya... kta x mampu menjawab... x mampu nik membuktikannya...

kalo kita tgok balik... ayat 1-5 dan 6 seakan2 terpisah... ttp sebenarnya disini terdapat suatu element yg cukup indah dan paling indah ana pernah jumpe dlm al-quran...

[ayat 1-4]

kuda perang yg berlari kencang hingga terengah2... kalo kita tgok balik kpd zaman rasulullah dan zaman khilafah, antara salah satu kejayaan islam dlm peperangan adalah kekuatan kuda perang...

drpd ayat2 yg terdpt dlm surat al-adiyat ini... kita dpt tgok kembali bagaimana kekuatan tentera berkuda bani muawiyah dan uthmaniyyah... nk diceritakan distiap langkah kuda itu memercikkan bunga api apabila menghentak ladamnya ke batu sehinggakan malam menjadai terang benderang due to the flash dr kaki kuda2...

x cukup dengan bunga api, debu2 pula berterbangan mnjadikan siang hari berganti malam/subuh kerana debu yg sgt tebal...

[ayat 5]
kalo anda lihat dlm video bagaimana hebatnya keberanian saifullah, Khalid al-Walid berperang, anda akan lihat betapa hebatnya kuda beliau menerpa ke arah musuh Allah...

ttp pada ayat 6, suasana telah berubah... "innal insaa nalirobbihi lakanuud"... sungguh manusia sgt ingkar kpd tuhannya... kalo kita cuba hadam betul2 ketaatan yg diberikan oleh kuda2 perang ini...

tentera kuda perang... sgt taat kepada si pemacu tentera berkuda... namun bila kita lihat kembali... apakah yg telah diberikan kpd mereka... hanyalah sekadar rumput kering dan air sungai...

video

kita lihat kembali apakah yg telah Allah kurniakan kepada kita... nikmat yg cukup besar...

nikamat akal utk berfikir, nikmat udara utk bernafas, nikmat tenaga utk berdiri setiap hari, nikmat mknan yg cukup kalau nk dbandingkan dgn negara2 islam yg lain... dan yg paling besar iaitu cinta yg Allah berikan kpd hambaNya

akan tetapi sujauh ana kita bersyukur kpd Allah, sejauh mana kita taat kpd Allah swt... Allahuakbar...

ampunkan aku ya Allah skiranya sesekali aku terlupa akan nikmat yg engkau berikan...

sejauh mana kita menta'rifkan bersyukur itu terletak kpd diri kita sendiri...
adakah syukur itu hanya sekadar
cukup sekadar solat 5 waktu,
cukup sekadar membayar zakat,
cukup sekadar berpuasa di bulan ramadhan,
cukup sekadar menunaikan fardhu ain...

Ya Allah, tempatkanlah aku dlm kalangan org2 mukmin yg bersyukur
engkaulah tempatku berteduh

semasa menulis post nih... terbayangkan sebuah lagu fav ana... CahyaMu oleh Ungu...

video

Salamualaik'... moga bermanfaat...

Allah Bersumpah Dengan Seekor Kuda? bahagian 1

Salamualaik'

pertama2 kalinya kita panjatkan seberkas rasa syukur kehadrat Ilahi kerana diberikan nikmat yg cukup indah iaitu nikmat iman dan islam. dan slawat dan salam ke atas rasulullah dan para sahabat atas perjuangan mereka, kita serba sedikit dpt menyentuh roh perjuangan mereka.

adalah suau perkara yg agak aneh utk diantara kita tidak pernah terlintas translation dari alquran yg dibaca stiap hari...

kita pernah mendgr Allah bersumpah dgn perbagai perkara... cth; hari kiamat, matahari, fajar, dhuha, masa, bintang (toriq), malaikat, hati/jiwa yg menyesal...

jika kita perhatikan kesinambunagn drpd apa yg sumpah2 Allah swt... stiap sumpah Allah ini dgn erti ingin menyampaikan sesuatu yg relevant dgn topik yg igin dibincangkan...

namun bila kita membaca surah al-adiyat, sumpah yg Allah firmankan kelihatan agak aneh... seperti ayat2 seperti terpisah jalan ceritanya...


Surah al-Adiyat; 1-6

[1] Demi kuda perang yg berlari kencang hingga terengah2 (panting)...
[2] Dan kuda yg memercikkan bunga api...
[3] Dan kuda yg menyerang pada waktu pagi...
[4] Sehingga menerbangkan debu...
[5] Lalu menyerbu ke tgh2 musuh...

[6] Sungguh, manusia itu sgt ingkar kepada tuhanNya...

pelik bukan?

xde mood la nk sambung menulis... lain kali jer lah... haha...

salamualaik...