Kekayaan Jiwa



Salamualaik'


Suasana Subh di Masjid an-Nur

indah kan nikmat Allah?
bersyukurlah kerana kita diantara orang2 yang ingin bersyukur

Ingin membawa sebuah pengisian bersifat Khalqiyyah yg diterima pagi td...

sebuah kisah dari Indonesia dari Ust Dawi...

seorang yg miskin bertemu dgn seorang lelaki kaya... org yg miskin ini berpakaian yg daif. bertampal2... manakala si Kaya ni plak berpakaian cantik... jubah cantik... maka bermulalah bicara mereka...

si Kaya: Aku kasihan melihat engkau. pakaian tertampal2... terlalu miskin... (menyeluk poketnya utk mengeluarkan wang)... nah ambillah duit ini...
si Miskin: (mengambil wang yg diberikan td) Aku pun kasihan dgn kamu...
si Kaya: mengapa dong?
si Miskin: dalam keadaan kau sekarang, apakah engaku masih perlukan wang?
si Kaya: eh, Mesti...
si Miskin: Nah, kau ambillah duit ini kerana aku x perlukannya...

Sarcatistics, right?

ketahuilah kita hanya perlukan apa yg patut sahaja utk duniawi... apa yg lebih kita perlukan sebenarnya adalah

syukur... bersyukurlah  walaupun adanya kekuatan, kelemahan pada dirimu...


ya... bersyukurlah kerana disitu terletaknya kekayaan jiwa...

wallahualam...

Antara Qiam dan Amanah

Salamualaik'

Baik, Syukur kepda Allah... mlm semalam, ana telah dihadirkan ke sebuah syarahan kitab Fiqh Awlawiyyah oleh Ust Rahmat...

Utk perkongsian kali ini adalah under tajuk... antara sunnah dan wajib...

berikut adalah tingkatan hukum amal...
1. Fardhu
2. Wajib
3. Sunnah
4. Harus
5. Makruh
6. Haram

jika dilihat pada first 2... ia kelihatan agak pelik... kenapa Syikeh Yusuf al-Qardhawi mengasingkan... ia adalah utk specifically state perbezaan hukum yg disyariatkan dalam al-Quran dan Hadith...

dalam erti kata lain, perkara yg disuruh dalam alquran itu Fardhu, dan dar Hadith itu wajib...

Baik, kembali kpd tajuk utama... qiam dan amanah...

qiam merupakan amalan yg sgt2 nabi suruh, dalam quran pun ada... namun x jatuh kpd perkara fardhu atau wajib... ia adalah sunnah...

berbeza dgn amanah... seperti yg kita telah tahu, Amanah merupakan perkara yg paling berat... takut diri bila menerima taklifan... berat kalo x dpt laksanakan dgn betul...

adalah sgt baik utk kita amalkan Qiam. akan tetapi jgn sampai mengganggu kewajipan kita keatas amanah yg diberikan...

video
ex: Qiam tp mengantuk dlm kelas...

disini anda telah lihat Azwan telah menzalimi amanah yg telah diberikan oleh Ibubapa utk study... ini sem lepas k... sem ni dah xde dah tdo2 nih... haha... kalo tdo tu bkn sbb qiam eh...

ini menunjukkan bahawa salah utk kita mengutamakan perkara sunnah lebih dari perkara wajib iaitu amanah...

satu tips utk coop with qiam ialah qailullah... utk buat qiam pada suatu mlm... make sure ada qailullah ini...
utk pengetahuan anda qailullah adalah memakan makana yg berzat tinggi... eh? nap before zohor lah...

make sure utk plan btul2 hidup "kerana dirimu begitu berharga"(sunsilk)... make sure xde kelas around waktu zohor... make sure cukup tdo atleast 3.5 hours perday...

org buat qiam dpt pahala... kita buat qiam dpt dosa... tu yg x nk tu... tambahan plak, jatuh image islam ble dilihat oleh non-muslim...

wallahualam... ade homewok nak disiapkan...

Janjiku padaMu...

Seketika aku termenung...

"di antara orang-orang beriman itu, ada yang telah menepati apa yang telah mereka janjikan kepada Allah, dan diantara mereka ada yang gugur, dan diantara mereka pula ada yang menunggu - nunggu, dan mereka sedikitpun tidak mengubah(janjinya)" [alAhzab:23]
...

[apa yg telah ditulis telah ku delete]

sebak dadaku... air mata hampir mengalir...
sungguh, hanya Allah yg tahu... Kaulah tempatku mengadu...

Ikhtilat

BismillahirRahmanirRahim...

alhamdulillah, dpt lagi ana menulis post yg daif ini... syukur ke hadrat ilahi kerana dgn limpah dan kurnianya... dpt ana menulis dlm keadaan cengkerik sedang "mengkerik"... indah... cukup indah malam ini... subhanallah...

pertama2 kalinya mengambil kesempatan utk mohon maaf sekiranya post ini akan mengguris, membuat ade org yg trase... insyaAllah adalah utk kebaikan kita bersama...

Rukun Muamalat dan Masalah Iktilat...

seriusly sblum ni ana just pk benda nih benda yg ringan... tp... semasa fieldtrip lah baru trase benda nih agak crucial...
 nape ttbe Azwan? nk bercakap pasal hal ni xbrani sbenarnya sbb diri sdiri pun ade buat byk kesalahan masa fieldtrip ari tu... xpe... kdg2, apa yg pahit itu perlu dikongsikan...

i1: Kak, xse Air Sirap...
Kak Waiter: Pahtu nk Air Gapo?
i1: nk, i... i... I love you...

itulah antara dialogue ku mengusik kak waiter semasa BBQ mlm terakhir... truk2... kalo tau kat Abg Mukmin mati ana... astaghfirullah... besar kesilapan... lepas buat baru terfikir balik... xbtul punye Azwan...

Masa satu program mggu lps pun berlaku gak... agak trasa hati bila ditegur Abg Mukmin... akibat kepenatan... Muslimin terlentang kat dpn, muslimat terterap kat blakang surau... adoi...

ni baru dua... byk lagi nih kalo nk listkan kesilapan... tp ade hati nk sebut pasal ikhtilat...

Muamalat: suatu bentuk urusan yg melibatkn perhubungan antara manusia... biasanya didefinisikan juga sbg urusan ekonomi...
Ikhtilat: suatu bentuk pergaulan antara lelaki dan wanita ajnabi (bkn mahram)

Perbezaan antara dua perkara diatas: Muamalat melibatkan... lelaki-lelaki, perempuan-perempuan... manakala ikhtilat melibatkan opposite gender... ini bermakna ikhtilat adalah terkandung dlm muamalat...

aih...berat nk menulis...

Dalam menjaga Ikhtilat ini... eh jap... kenapa perlu consider ikhtilat?
1. xtimbul masalah hati
2. mengelakkan fitnah yg mendorong kpd permasalahan yg lebih besar
3. x mengacau imej Islam

masalah2... haa... bru nk sebut pasal Fieldtrip... adoih... 1st day... sgt2 enjoy... smpai x terpk pergaulan lelaki perempuan yg berlaku... 2nd day... pada satu stop... ana agak terkejut bila toleh ke blakang, ade muslimat... dkt gler ngan bdn aku... ttbe baru sdr... alamak... knp xprasan langsung benda nih... then ku amik approach utk menyuarakan kpd pihak bertanggungjwab... tp mlngnya... die wat x tau... siap kene kutuk lagi aku...


"nt, lain kali kite buat satu lagi fieldtrip... kta asing laki, perempuan..." huh...walalupun xberjaya approach ku... atleast dah terlepas azab...


seriuosly, aku bengang gler the whole fieldtrip slepas itu kalo nmpk laki perempuan x jaga ikhtilat... makin ku jauhi diorang.. makin truk plak rase benda yg berlaku...


masyaAllah... mgkn ayat ni agak pedas utk diterima oleh classmate wanita... tp... kamu semua perlu tahu...
bahawa kehormatan kamu terletak pada auratmu... luruh hati aku bila melihat seorang muslimat yg aku anggap sgt menjg kehormatan diri... bukak kasut, bukak sarung kaki, sising seluar hgga ke pertengahan betis... n then rendam kaki ke dalam kolam air panas... gara2 nk merasa air panas dpn lelaki... tp x dilupakan juga bahawa aku telah isap shisha masa fieldtrip tu... Astagfirullah... aku xsedar langsung benda haram yg aku buat... Azwan2... nasib baik ditegur ZulAiman... trus tersedar kesilapan... itulah kali pertama dan kali terakhir bersama shisha... insyaAllah...


trus rasa x begitu happy sms fieldtrip... 


Perkara Yg Penting Dlm Menjaga Ikhtilat
1. Niat - faham bahawa ia adalah kerana Allah...
2. Matlamat - tujuan interkasi adalah utk sesuatu keperluan sahaja...
3. Method - suasana dan gerak geri adalah penting dlm interaksi, ia mestilah berlandaskan dalil dari surah an-Nur 30,31, jaga adab percakapan, berpakaian, meraikan suasana... dan percepatkan urusan...

agak ngeri gak bile tgok benda nih... sblum ni seyes ana mmg pandang ringan... tp kalau nk ikut benda nih... risau plak akan jadik cam bdk2 kisas...
1. komen abg Raudhah "KISAS ni kdg2 terlalu idealistic"...
2. crite dari Arif Aizuddin "ade satu kali tu, seorang muslimat naik pentas utk mendeklamasikan sajak... muslimin trus keluar dewan ramai2"...

huh... critical nih situasi... mcm mane nih?

okay fieldtrip... seriuosly agak ngeri bila tgok laki perempuan bertompok dlm satu tempat... masalah ini bkn bkn utk point mane2 pihak... tp dlm surah an-Nur td, Allah suruh Muslimin terlebih dahulu utk menjaga, barulah muslimat...

argh... byknya benda bertentangan dgn caraku dlm tulisan kali nih... nk post pun ngeri... kerana sume org dah tahu firman Allah... as-saff 2,3...

stakat ini sahaja... ana tinggalkan dgn satu Harapan...

sama2 doakan utk fieldtrip hjung mggu nih dpt dkurangkan permasalahan ini...

Wallahualam...


Maafkan aku ya Allah, aku xdpt nk jaga sahabat2 aku pada fieldtrip yg lepas...
surau, hanya dipenuhi dgn org2 dari Yayasan Islam Kelantan... mane bdk2 UTP? malu aku malu dgn YIK...


bantu aku utk jaga diriku dan sahabat2 semasa fieldtrip yg akan dtg...

kalo nk komen, sila serta kan nama anda.. aku cube menerima silap salahku dlm post ini... maaf sekiranya terkasar bahasa... xsedar diri... etc

Bergaduh Masa Fieldtrip

Salamualaik'


mesti anda bukak cepat2 post nih kan? igtkan ade hal serius...

Baitul Qurra'...

Salamualaik'

InsyaAllah, seorang sahabat ana akan mengusahakan utk buat daurah di Baitul Qurra' waktu cuti semester ini... sesiapa yg berminat utk join boleh lah emailkan ke ana personally... sbb nk tgok dulu ada x yg nk dtg...

kalo dah organize tp xde org, sian ust plak...

tarikh masih dispecifickan... insyaAllah daurah akan bersama bdk2 alumni kisas...

dan sbg promotion...

video

aku brani jamin... baitulqurra sesuatu yg best... first 5minit ana dgr cramah die pun dah trase ruh ilmu yg melimpah...


credit kpd Akh Nazif (kiri) atas video tu...

and kalo ade sesiapa yg berminat utk dptkan video syarahan kitab "inilah kitab usuluddin" dan beberapa kitab lain... bolehlah mitak ngan ana... utp sahaja... size besar... xdpt nk share dlm internet...

Wallahualam...

Pesanan

Salam... tgah2 search dalam internet mengenai Rasulullah nih... terjumpa lah benda yg menarik nih...

Pesanan Dari Habib Ali al-Jufrie...


     “Matamu ini, hidupkannya dengan kehidupan mata Baginda s.a.w. Janganlah engkau lihat kepada perkara yang haram.
      Telingamu hidupkannya dengan kehidupan telinga Baginda s.a.w. Janganlah mendengar kepada perkara yang haram……………
      Janganlah engkau tuturkan dengan lidahmu melainkan ianya menyebabkan engkau bertemu dengan Rasulullah.
      Jikalau nabi itu hidup pada hatimu, nescaya engkau tidak boleh memutuskan silaturrahim yang Baginda laranginya
      Sabdanya: “Orang yang memutuskan silaturrahim dilaknati walaupun dia meninggal dunia di tengah-tengah Kaabah”.
      Jikalau Nabi itu hidup pada hatimu, nescaya engkau tidak sanggup makan sesuap benda halal walaupun ianya seluruh dunia ini
      Jikalau Nabi itu hidup pada hatimu, nescaya engkau tidak mengutamakan sesuatu yang binasa berbanding yang kekal. Nescaya engkau tidak mencemarkan hatimu yang hidup dengan Rasulullah dengan maki hamun ataupun sikap benci membenci walaupun terhadap orang yang mencacimu atau menyakitimu
      Jikalau nabi itu hidup pada hatimu, masa itu tidak akan berlalu melainkan engkau akan memohon rahsia kehidupan dengan mengingati Allah Taala.
       Pohonlah perkara yang sebegini dan hidupkanlah dengannya rumahtanggamu bersama sunnah Rasulullah. 
Hidupkan masjid-masjidmu dengan membaca Kalam Allah.
Hidupkan jalan-jalanmu dengan adab-adab Rasulullah.
Hidupkan pasar-pasarmu dengan adab serta hokum-hakam Rasulullah
Saidina Ali bin Abu Talib pernah berkata : Pasar orang-orang islam seperti tempat solat mereka yang bersolat iaitu hidup dengan zikir, ibadah dan muamalah bersama Allah.
Hidupkan pengertian sebegini, nescaya engkau hidup dengan kehidupan yang tidak akan musnah dan berakhir selama-lamanya
Sehingga Allah menghimpunkanmu bersama kehidupan sebenarnya dalam alam barzakhmu. Kemudian di hari kiamat bersama Nabi Muhammad kemudian di syurga firdaus yang tertinggi. Moga2 Allah menjadikan kita dari mereka yang hidup sebegini.

Dipetik dari video “riwayat hidup Rasulullah”

Sunnah yg tlah mati


Salamualaik'

Mggu nih byk ckit benda yg diperlajari...

one is... menghidupkan sunnah yg telah mati...
so, seperti mana yg kita tahu, Nabi junjungan kita suke memakai minyak rambut...

Rasulullah saw. suka memperbanyak minyak rambut, merapikan jenggot, serta sering mengenakan penutup kepala hingga pakaian beliau menyerupai pakaian penjual minyak.”
(HR Tirmidzi,dan Baihaqi)


ini merupakan salah satu hadis yg terdpt dlm Syamail Muhammadiah, Imam Tharmizi...


mengikut apa yg telah ku pelajari ialah bknlah pakaian seperti penjual minyak rambut... akan tetapi...




haaaa... ini lah natijahnya... dalam hadis tu ade sepatah perkataan "al-qinaa'a" yg bermaksud mindil atau dalam bahasa yg lebih mudah faham ialah pelapik dalam kopiah... hal ini utk melindungi penutup kepala dari minyak rambut Baginda saw... ade stgh org memakai tisu... xkesah lah as long as ada bingkisan sunnah...


dari: Ustaz Nazrul [pelajar 3rd year usuluddin al-azhar, alumni pelajar kisas]


Anas n Shida mesti penah jumpa ustaz nih kan? ke x?
pengisian yg cukup best dari die...


ade lg sebenarnya yg telah ku tulis... tp telah didelete atas xkesempatan masa... terpaksa off... 


chau... byk2 komen eh? nt kalo saya dah balik x la bosan tgok org xde komen... hehe...




apapun yg lebih penting... HIDUPKAN SUNNAH ITU... kami merinduimu ya Rasulullah...


wallahualam...