Bkn Blue Hippo

Salamualaik'

mmg dah lame x update xde nafsu sgt la buat masa skrang... asal nk buat posting, rase macam x penting... haha... tp ari ni dpt sesuatu yg menarik... haha... igt pasai pe la bdk dua ekor tu beria2 nk dtg bilik aku...

ade ke patut nk bagi kotak nih...



eh? ade benda kat dlm?



owh... haha... bkn blue hippo tp pink hippo...
mmg cool lah hadiah bday aku... warna pink tu yg xbleh blah tu... mizi ngan am... haih...


Wallahualam...

Famous Part of Play: Isra' Mikraj

Salamualaik'

Malam yg penuh bermakna dalam Islam... Isra' Mikraj merupakan crucial part dlm "Play Sirah Nabawiyyah"...

ya mlm perjalanan rasulullah merupakan lahirnya anak saudara ana... Nurisra Azzah Binti Azharul Hisyam...

berbalik kpd play kita...

analisa part ini adalah selepas rasulullah kembali ke Makkah...
----------------------------------------------------------------------------
Actor [dialogue is modified dari yg sebenar sbb x igt real conversation]
Rasulullah saw
Abu Bakar
Abu Jahal
===================================================
[Abu Jahal melihat rasulullah dlm keadaan seperti termenung... maka abu jahal bertanya...]

Abu Jahal: Gano Demo? jauh tmenung?
Rasulullah saw: Male tadi aku naik ke langit... tp sbelum tu g Masjid al-Aqsa dulu...
Abu Jahal: Haha... jolo ko nih, amin weh? sbeta nyo... mung g nga gapo? org lain g sano berbulan-bulan naik uto... demo naik jet ko?

[tanpa kecek byk... Abu Jahal pergi menemui Saidina Abu Bakar...]

Abu Jahal: yo, Abu Bakar ra... acu mung g kecek ngan al-Amin tu... napok x betul doh... ado ko patut dio kato dio g Masjid al-Aqsa smlm, pahtu, smlm jugok di balik sini...
Saidina Abu Bakar ra: jolo ko al-Amin oyak gitu? key demo blawok? jgn duk berret kawe?
Abu Jahal: demo igt kawe nipu ko?
Saidina Abu Bakar: kalu gitu jolo lah... weh abu jahal, kalu aku cayo Allah pilih dio jadi Khatim ul-Anbia'... xkey aku x cayo hok Isra' Mikraj nih...
=============================================
Vocab:
xkey = xkan
acu = cuba
hok = yang
oyak = bgtau
jolo ko = ye ke
blwok = berret = tipu
cayo = percaya
khatim ul-Anbia' = penutup segala nabi
-------------------------------------------------------------------

baik... dgn 3 watak utma dlm bab ini... apa yg boleh kita lihat... kita tgok... saidina Abu Bakr...
Apabila dtg berita ttg Isra' Mikraj drpd Abu Jahal, die terus percaya tanpa perlu pergi kepada nabi terlebih dahulu...

inilah significant dari sirah ini yg kita selalu terlepas pandang... walaupun begitu, di sini kita dpt lihat perkara yg sebaliknya berlaku di zaman kita...

cuba kamu lihat disekeliling antum semua... berapa ramai org islam yg x mempunyai keyakinan terhadap rasulullah... ya, kita x pernah bersua muka dgn rasulullah tp abu bakar pun sama dlm peristiwa isra' mikraj ini... tp beliau membenarkan kata2 rasulullah...

bila kita dgr azab neraka teruk sehingga x dpt nk digambarkan, tp kita masih buat maksiat kpd Allah, kita masih lagi meninggalkan solat, kita masih lagi buat ini dan buat itu... adakah kita dikatakan beriman bila rasulullah kata  

"Demi Tuhan yang jiwaku ini berada dalam genggaman-Nya. Jika kamu semua tahu apa yang aku tahu, nescaya kamu banyak menangis dan sedikit ketawa.” 

percayakah kalau ramai diantara kita yg masih solat... kalau smbyg jumaat kat tganu aritu... sbelum imam bg khutbah, imam siap kata lagi "kepada remaja2 yg masih meroko diluar, silalah masuk ke dlm masjid"...
nk tergelak aku dibuatnya...

play ini sgt bermakna dan kita perlu ambil berat!!! bila Rasulullah kata "Demi Tuhan yang jiwaku ini berada dalam genggaman-Nya", rasulullah mmg serius...

ya... inilah rukun iman kita iaitu percaya kepada rasul... 


dan hari ini, kita boleh lihat betapa ramai org yg ignore Baginda, apatah lagi perintah Allah... ya kita boleh tgok ramai org islam yg sambut MaulidurRasul tp berapa ramai org islam yg xpegang Sunnah Rasulullah...
percaya kepada rasul x bermakna mengikut al-Quran... mengikut al-Quran itu percaya kpd Allah...
beriman kepd rasul bermakna mengambil berat segala sabda Rasulullah saw... adapun begitu, Rasulullah mengagung-agungkan Allah... tp...
 berapa ramai menolak hukum Allah... Allah kata itu, die buat yg ini... Allah kata hukumNya sempurna, die g amik British Common Law... Allah kata judi haram die benarkan... nie org kata manusia yg lebih pentingkan sokongan politik dari nk berkhidmat kpd rakyat... nk jadi menteri sgt, tp bodo...

ikut sek mung lah... politik mmg kotor... kotor... sbb melibatkan kuasa... tp cuma kotor bila berlaku penyelewengan...

yeay 25 Rasul... adam, idris, nuh, hud, soleh... sronok lor dgr lagu nih... tringt zaman tadika dulu... hoho...

Analisa dari Ust Azhar bin Abdullah, Medan Ilmu Kota Bharu...

Wallahualam...