Laskar Pelangi

Salamualaik'...
xde pe pun dlm post kali...
 sbb srabut kpala... x study... main lah lagu...
masa interlude chord A-D-A-D

 esok ade quiz... hish... azwan2... bila nk berjaya...
biar je lah...

strumming lain ckit nidji pakai... die ade break jap at the end sbelum masuk chord baru...
best...

click here...

lesson music... dgr x yg suara saya timbul/tenggelam?
itu sbbnya ade chord yg salah... hehehe...
bile chord suara n gitar x sama... maka camtu lah jadinya...
paham?

enjoy playing... with islam okay?

Ulama' Waris ul-Anbia'

BismillahirRahmanirRahim...

Sebenarnya post kali ni adalah utk menyampaikan hasrat hati ku...

dlm perjalanan hidup ku, aku berazam utk menyambung pengajianku dlm bidang agama... dimana... InsyaAllah, Hadramaut...

bila memikirkan Hadramaut, terbyg wajah2 cantik nasab keturunan nabi seperti habib umar dan habib ali...
antara impian sebelum mati adalah utk bertemu mereka... dan mengundi utk Islam

Baik... Mencintai Para Ulama'... kita pusing ke ulama' Malaysia...

Percayalah, aku pernah solat berimamkan Nik Aziz...

Dalam setiap bacaan surah yg dibaca... keindahan islam terasa memuncak...
terasa kemesraan dalam wajah tua beliau...
sebak hati setiap kali dpt mencium tangan beliau...

Tuan Guru Nik Aziz... beliau mgkin bukan nabi... malah, bkn juga nasab keturunan nabi...

dan sekiranya anda memerhatikan kesemua hadith2 nabi... tiada satu pun yg mengatakan keaiban atau keburukan Rasulullah...
dari jauh org yg x mengenali nabi, sukakan nabi Muhammad saw dan ade yg membenci...

dan sekiranya kita sbg manusia biasa... makin kita dkt dgn seseorang... makin kita mengenali aibnya... makin ade sumthing wrong dgn die...

namun... para sahabat, makin dekat, makin mencintai Nabi...
begitu jgklah Nik Aziz... mgkin dari jauh kamu akan membenci tindakan beliau (mgkin dari media)...
percayalah... makin kamu kenali beliau... makin kamu sukakan beliau...

walaupun aku tiggal berdekatan dgn pulau melaka... pagi2 subuh dah kene kejut oleh mek... ajak g smayang subuh kat masjid darul anuar... dari jauh aku kenali beliau... timbul dlm hati ku perasaan CINTA trhdapnya...
ada beberapa buku yg aku just overvw ckit jer... Kemilau dan Telaga Budi... mgkin boleh dijadikan santapan rohani utk mengenali peribadi beliau...

"Ustaz xpernah menjumpai seseorang seperti Tk Guru Nik Aziz... ni la ahli sufi sebenar... dalam keadaan umur dia, diserang dari media... dia masih dpt bertahan" [Ustaz Haji Zulkifli Bin Haji Ismail]

ni adalah ungkapan yg paling aku igt semasa berkmpung di Baitul Qurra'... masyaAllah... seorang ulama yg hebat seperti ustaz Zul cukup menghormati Tok Guru... kalau bercakap ttg Tok Guru dan Haji Hadi... beliau komfim bangun BERDIRI dari tmpat dia bersila... sbg tanda pentingnya mereka2 ni dalam perjuangan islam...

Gambar Haji Hadi slepas menyelamatkan seorang penduduk lemas...

"tok guru, saya mitak maaf sekiranya tok guru marah melihat gmba yg saya upload ini"
[peng'upload' gamba]

tgoklah pemimpin ini... sendiri yg pergi slamatkan org mendahului org lain... masyaAllah... mana nk cari pemimpin seperti ini...


mgkin doa aku x seberkat para habib, para ulama' dan ahlul bait...

tp jika diberikan peluang... ingin skali aku tadahkan doa memohon dari Allah utk mereka...
bersama2 kita tadahkan doa...

"ya Allah berilah kekuatan kepada mereka utk trus berjuang di jalanMu... letakkanlah tanganMu diatas mereka... permudahkanlah jalan mereka... sungguh, engkau tidakkan akan membebankan hamba dgn bebanan yg tidak tertanggung... Ya Allah Ya Waliyyu... perkenankanlah..."

demi diriku yg berada dalam genggamanNya,
aku cukup sedih bila membaca beberapa entry dlm blogger bertaraf Ulama' [sarcastic]

ini

ini dan byk lagi...

مَنْ سَلَكَ طَرِيقًا يَطْلُبُ فِيهِ عِلْمًا سَلَكَ اللهُ بِهِ طَرِيقًا مِنْ طُرُقِ الْجَنَّةِ وَإِنَّ الْمَلاَئِكَةَ لَتَضَعُ أَجْنِحَتَهَا رِضًا لِطَالِبِ الْعِلْمِ وَإِنَّ الْعَالِمَ لَيَسْتَغْفِرُ لَهُ مَنْ فِي السَّمَوَاتِ وَمَنْ فِي اْلأَرْضِ وَالْحِيتَانُ فِي جَوْفِ الْمَاءِ وَإِنَّ فَضْلَ الْعَالِمِ عَلَى الْعَابِدِ كَفَضْلِ الْقَمَرِ لَيْلَةَ الْبَدْرِ عَلَى سَائِرِ الْكَوَاكِبِ وَإِنَّ الْعُلَمَاءَ وَرَثَةُ اْلأَنْبِيَاءِ وَإِنَّ اْلأَنْبِيَاءَ لَمْ يُوَرِّثُوْا دِيْنَارًا وَلاَ دِرْهَمًا وَرَّثُوْا الْعِلْمَ فَمَنْ أَخَذَهُ أَخَذَ بِحَظٍّ وَافِرٍ

"Siapa saja yang menempuh perjalanan untuk mencari ilmu, Allah memperjalankannya di atas salah satu jalan surga. Sesungguhnya para malaikat meletakkan sayap mereka karena ridha kepada penuntut ilmu. Sesungguhnya seorang alim itu dimintakan ampunan oleh makhluk yang ada di langit dan di bumi hingga ikan yang ada di dasar lautan.  Sesungguhnya keutamaan seorang alim atas seorang abid (ahli ibadah) seperti keutamaan bulan purnama atas seluruh bintang-bintang.  Sesungguhnya ulama itu adalah pewaris para nabi. Sesungguhnya para nabi tidak mewariskan dinar dan dirham, melainkan mewariskan ilmu. Karena itu, siapa saja yang mengambilnya, ia telah mengambil bagian yang besar."

"TERUSKAN PERJUANGANMU, KAMI SENTIASA MENYOKONG ISLAM"

Takbir!!!

aquluqauli wa haaza wastagfirullah al-azim...
 Assalamualaikum...

"Aku Bukan Budak Sekolah Aliran Agama"

alhamdulillah... sudah berkurun x tulis posting baru... bz chot...
fuh, 1st tym berprogram scara formal... pening ngan bdk2... dgn speech yg x prepared... kasutbasah lah... adoi... tp apapun... sebuah pengalaman yg cukup memberi nilai tarbiyah supaya lebih bijak menjaga masa... satu ungkapan...

[aku rindukan blog]... jom mula...


baru lepas abis exam Fluid Mechanics... bkn stakat open book... open laptop skali kowt... soalan susah gler ah... ade ke patut die suh estimate volume of classroom yg kami slalu blaja... and then pressure skali plak tuh... aku syg Saied Saedi...

Salamualaik'

Bismillah,
segal puji bagi Allah, Dialah Yg Awal, Yg Akhir, Yg Zahir, Yg Batin dan Dia mengetahui segala sesuatu...
Serlawat dan Salam ke atas Rasul Junjungan, Nabi Muhammad saw, kerana hasil perjuangan baginda, lahirlah islam yg mempertemukan kita dlm post ini... btul?

baik... aku bukan budak skolah agama... percayalah... diulang... PERCAYALAH... [senior2 disini slalu ditipu azwan. kate azwan die bdak kisas... bleh jatuh name kisas sbb bdk brnama azwan nih]

mgkin kamu pernah bertukar pendapat dgn seseorang mengenai islam... mgkin pernah ajak mereka utk bersama2 membangunkan islam... akan tetapi mereka memberi jawapan... aku x cukup iman lah... aku bkn bdk KISAS...

smemangnya kita telah memahami bhw perkara itu salah... kalo nk tggu kta bersedia... bila kah? smpai mati kowt x kan sempurna...

dalil? xbyk yg tahu... nk djadikan argumen... ana nk bawak sebuah kisah yg kita sgt familiar with... a sirah from al-Quran which tell a story of Moses as...

sperti yg semua tlah tahu... nabi musa as was raised as firaun's step-son... dan seorang wanita yg sempurna, Asiah. kalau dibaca surah ini, ia seakan2 allah bercerita kepda kita... [cari sdiri]... (kalo xsilap, ust dawi kate nie surah favourite die)...

yg mane pernahkah kta terpk bhw Allah ingin sampaikan sesuatu selain dari mengenai umat yg dibinasakan...

lets look at the perspective on how was he "appointed" as prophet...

and if you think that you aren't ready enough to do dakwah... you should see that...

Prophet Moses was raised in jahiliayah... surroundded by keadaan yg xde langsung tarbiyah moral... bapa sezalim2 manusia... mengtuhankan diri... terfikirkah antum bagaimana ia mgkin? membesar dlm keadaan x pernah melihat suatu kebaikan pun...

mane nak ade cramah cam kat medan ilmu Kota Bharu punye... mane nk ade Tok Guru nik Aziz nk bg kuliah subuh cam kat masjid darul annuar...

bagaimana Allah boleh mengangkat nabi Musa? so, mmg x possible utk kita yg lahir dlm keadaan yg xsempurna... malah xde bckground agama langsung... ape yg penting ialah...

kita mempunyai kemahuan utk membawa agama Allah... kita boleh lihat seramai mana al-mala' yg ade di malaysia x mahu membawa islam... (paham2 lah)

kdg2 terpk gak... mmg bgus kalo kat luar negara ade Kelab Umno... ade pengisian agama... bgus2... tp pernah gak aku terpk... kenapa x Kelab Pas diharamkan diluar sana? [sunnah islam : akan lahir dari yg tertindas]

Teringat dgn seorang ustaz yg cukup wara'... kalo ana dgr die bertarannum... huih... tersentak dada mendgr... cukup menyentuh...

pernah suatu hari, ana menemankan ust utk makan... dan dptlah berbual2... bile ditanya asas pendidikan ustaz... masyaAllah... belajar di skolah berasaskan agama christian until 14 tahun... sepanjang hidup beliau... xpernah terdgr oleh beliau... ALLAH ITU TUHAN...

Syukur2... byk telah blajar dari beliau... dgn ilmu management, business, usuluddin, taswuf... masyaAllah... ttbe aku terpk... aku ditarbiyah dlm keadaan seperti ini... tp sejauh mane perubahan yg telah aku buat ke atas diri aku...

Allah, ape la aku nk jwb dgn Kau nnt...

sama2 kita muhasabah...

Source: Akh Abdul Mukmin Azemi, Liqa' Subuh...


Ala... moto aku je yg x de... kalo x dah cukup geng dah...
Huda, jom race ngan kitorang...

byk lagi crita yg tertangguh... last 2week, mengikuti program under KRJ... dipaksa Dr. Shark...
kacau tul... cuti aku jd pendek gler... tp... sebuah kem yg cukup bagus utk membina kasih sayang dan ukhuwah...

ttbe rase menyesal sbb slalu "menganjing" seseorang dlm kelas aku... [huhu, jgn risau... xdenye die nk baca blog aku... haha]

briefly, ketika slot bersama2 sahabat... seyes, aku sgt2 tringatkan sahabat2 aku diluar sana...
dari hari kem tu... semua sahabat2 aku berazam lakukan yg terbaik utk diri dan sahabat2... ttbe smalam diorang ponteng class the whole day... huh???

apapun, aku sayang semua sahabat aku... Maaf kalau ade terkasar bahasa, membuatkan sahabat trase hati atau sebagainya... kalo nk dikira kesilapan... mmg x terbilang... Doakan aku dan engkau. moga kita sentiasa memperbaharui diri... InsyaAllah...

Asslamualaikum... kita bersua lagi di post yg akan dtg...

owh baru tringat...

Malaysia bukan sebuah NEGARA ISLAM... mgkin ade yg argue bahawa agama rasmi islam... so islam lah... tp... salah satu basic foundation utk sebuah organisasi islam ialah... mempunyai foundation Islam... mempunyai al-Quran dan Sunnah... akan tetapi... malangnya... Perlembagaan Malaysia berasaskan BRITISH COMMON LAW...

3 march

Bismillah...

tersedak air mata bila dgn kuatnya aku memukul bhgn hatiku...

tidakkah aku cintakan islamku?